آسیبهای فراروی تفاسیر روزآمد
از موارد اهتمام دانشوران مسلمان به تنقیح و پالایش روش تفسیری و تفاسیر در دوران معاصر میتوان به توجه ایشان به کاستیها و نواقص تفاسیر روزآمد اشاره نمود. شکی نیست که توجه به شیوهها و روشهای نوین در تفسیر قرآن و بیان پیام دین به زبان عصر از اهمیت والایی برخوردار است، ولی این مهم نباید به گونهای جلوه نماید که مفسر از هدف قرآن و غایت دین فاصله بگیرد و در پارهای از موارد، یک نظر تفسیری با آموزههای سازنده و عقاید مسلّم دینی به تعارض برسد.
عایشه بنت الشاطی در نگاشتة قرآنی خود با عنوان القرآن و التفسیر العصری[1] از تفسیرهای نامناسب و راهیابی معنای نادرست در تفاسیر قرآن شکوه نموده و بر ضرورت نگرش انتقادی به متون تفاسیر تأکید کرده است[2]. بخشی از کتاب علم التفسیر نیز به این مقوله اختصاص یافته است. دکتر عبد المنعم النمر در این کتاب، ذیل عنوان «النهضة الحدیثة للتّفسیر» به بررسی تفاسیر روزآمد پرداخته و به برخی نکات مثبت و منفی این خیزش اشاره نموده است[3]. در این بخش او نیز همچون بنت الشاطی به نقد برخی مطالب کتاب مصطفی محمود پرداخته است[4]. عبدالمجید عبدالسلام المحتسب با نگارش کتاب اتجاهات التفسیر فی العصر الحدیث، به نقد تفاسیر معاصر پرداخته و نواقص و کاستیهای ان را برشمرده است. مصطفی محمد حدیدی نیز در کتابی با همین عنوان به این مهم اقدام نموده است. ذهبی قرآنپژوه و تفسیرپژوه معاصر نیز در خاتمة جلد دوّم التّفسیر و المفسّرون، در بخش «کلمة عامة عن التّفسیر و ألوانه فی العصر الحدیث» دستاوردها و ناکامیهای تفاسیر روزآمد را مورد ارزیابی قرار داده است.
ما در این بخش به دو مورد از نقیصههای موجود در برخی تفاسیر معاصر اشاره نموده و در حد توان خویش آنها را مورد تحلیل و ارزیابی قرار میدهیم. در این پژوهش با انتخاب دو تفسیر الجواهر طنطاوی و تفسیر القرآن و هو الهدی و الفرقان نوشتة سید احمد خان هندی برآنیم تا شمهای از تلاشهای این دو مفسر را در حوزة عقلگرایی و علم گرایی در تفسیر قرآن بنمایانیم.
[1]ـ این کتاب در واقع مجموعه مقالاتی است که در مجله «اقرأ» و روزنامه «الأهرام» به چاپ رسیده است. برخی از مقالات این کتاب، نقد و تحلیل مباحث مطرح در کتاب القرآن محاولة لفهم العصری نوشته مصطفی محمود است. بخشهای دیگر آن نیز خلاصهای از مطالب کتاب مقال فیالأنسان، دراسة قرآنیة، به قلم مؤلف است که به لحاظ تناسب موضوعی با تفسیر عصری در این کتاب گنجانیده شده است.
[2]ـ بنت الشاطی، القرآن و التفسیر العصری، ص 5.
[3]ـ النمر، عبد المنعم، علم التفسیر، ص 150-130.
[4]ـ همو، پیشین، ص 153-150.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ